Spring naar inhoud

Leven als Franciscus

In en om 't Stoofje kom je vaak de naam van Franciscus van Assisi tegen. Het zijn de waarden van deze middeleeuwse mysticus die onze leidraad en inspiratiebron zijn voor alles wat we doen: eenvoud, aandacht, respect voor de aarde en omzien naar elkaar. Maar wie was die man eigenlijk? En wat hebben we er in deze tijd aan zijn manier van leven? Hierover geven we in 2024 een cursus: Leven als Franciscus.

Tijdens de startbijeenkomst op vrijdagochtend 2 februari komt broeder Roland Putman ons een introductie geven op het leven van Franciscus. Roland is franciscaan en woont in stadsklooster San Damiano, midden in Den Bosch. In het klooster wonen franciscanen, kapucijnen, clarissen en leden van de derde orde (= ‘leken’) samen. Zij leven ieder volgens hun eigen regel, maar toch onder één dak. Deze ochtend is voor iedereen vrij te bezoeken. Daarna kun je als je wilt nog vijf cursusochtenden volgen, vanaf 16 februari vijf keer op vrijdagochtend. Vrijdag 22 maart sluiten we de cursus af met een bezoek aan stadsklooster San Damiano in ’s-Hertogenbosch, waar broeder Roland woont.

Elke bijeenkomst staat een van de waarden van Franciscus centraal: 

  • Levensmissie (roeping) – 2 feb. 2024 – startbijeenkomst, ook los te bezoeken
  • Eenvoudig leven (met minder) – 16 feb. 2024
  • Duurzaam leven (groen) – 23 feb. 2023
  • Leven voor een ander (dienstbaar) – 1 mrt. 2024
  • Leven in kwetsbaarheid (die van jezelf) – 8 mrt. 2024
  • Ego-loos leven (armoede van geest) – 15 mrt. 2024
  • Leven vanuit stilte (meditatie en bezinning) – 22 maart 2024 – kloosterbezoek

We staan stil bij elke waarde door middel van gesprek en verschillende werkvormen zoals tekenen en bezinnend schrijven. Aangezien er in ’t Stoofje al bijna vijftig jaar wordt gemediteerd, zal ook meditatie deel uitmaken van deze bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn op vrijdagochtend van 09.30 – 11.30 uur en vinden plaats in ’t Stoofje.

Er zijn geen kosten verbonden aan de bijeenkomsten, je betaalt alleen je reiskosten naar het klooster. Heb je een wat krappe beurs, laat het dan weten, er zijn altijd mogelijkheden om mee te doen. Aanmelden kan met een mailtje. Van harte welkom!

Wij zijn de Stichting ADOFF dankbaar voor het mede mogelijk maken van deze cursus!